Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Султанка Петрова: Изключително важно е да осигурим достоен живот на възрастните

Социалното министерство разработва Национална стратегия за по-активния им живот

30.09.2019 | 20:15 Редактор: Ралица Братанова

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. В контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

"Бързото застаряване на населението е световен феномен. Именно заради това разработихме Национална стратегия за активния живот на възрастните хора. Тя има няколко акцента, като един от най-важните е живот в добро здраве, сигурност, достойнство", коментира заместник-социалният министър Султанка Петрова в "Денят ON AIR".

Други приоритети на стратегията ще бъдат достъп до здравни грижи, обучение през целия живот и участие в обществените дебати.

"За нас е изключително важно да осигурим достоен живот на възрастните хора, защото те са моста между поколенията. Ние сме им изключително длъжни. Най-важното, на което трябва да акцентираме, е доброто здраве", категорична бе Петрова.

По думите ѝ възрастните хора съдържат потенциал, който трябва да използваме. 

"Националната стратегия ще се изпълнява чрез двугодишни програми, в които ще са включени различните министерства. Тя не може да се изпълнява от едно мнистерство, защото тази политика е хоризонтална", уточни зам.-социалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че е много важно да има съдействие от страна на местната власт, за да могат да се изпълняват целите на стратегията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК