Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проблемът с мед. сестрите бил вследствие на системно безхаберие

Каква е причината за колективните им оставки? Коментар на д-р Антон Койчев в "Денят ON AIR"

26.09.2019 | 21:00 Редактор: Василена Василева

Медицинските сестри от Централната реанимация на болница "Токуда" в София, заедно със старшата сестра, подадоха колективна оставка. Причината за това е пренатоварване на медицинските специалисти и работа на длъжност и половина, което не отговаря на заплащането, гласи съобщението на Центъра за защита на правата в здравеопазването, което информира за оставката. Към момента от болницата все още нямат коментар. 

В същото време медицинските сестри от болницата в Карлово също подадоха оставка. Здравният министър Кирил Ананиев обеща среща с директорите и на двете болници.

"Проблемът с медицинските сестри не е от вчера. Той е много дълбок и е вследствие на системно безхаберие на редица екипи и правителства, управлявали страната ни. Унизително ниското заплащане за подобен тип работа, която е изключително тежка, ангажираща и отговорна, доведоха до тази ситуация", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на СДС-София д-р Антон Койчев.

Toй отбеляза, че в болница "Токуда" се лекуват множество пациенти. Лечебното заведение обаче било едно от най-добре финансираните от Здравната каса за извършени дейности и услуги. И случващото се според него било въпрос на управленски решения и несъгласия с разпределението на средствата там.

"Това обаче е частно дружество и здравният министър няма как да повлияе кой знае колко на случващото се", допълни Койчев.

По думите му има дисбаланс в различното заплащане в отделните клиники в държавата, което водело до чувство на неудовлетворение.

"В Карлово проблемът е по-различен. Там той е свързан със системното недофинансиране на общинските болници поради невъзможността на общината да извършва инвестиции с капиталови разходи за повишение на заплатите. В лечебните заведения в малките населени места ролята на държавата е много важна, защото тя е структуроопределящ фактор", категоричен бе гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК