fallback

Финансов експерт за фалшивите болнични: Деянието трябва да се криминализира

Имаме търговски дефицит - внасяме повече отколкото изнасяме, посочи Мика Зайкова

20.09.2019 | 20:45 Автор: Юлия Христова

50 млн. лв. годишно се "крадат" от работодателите при сега съществуващата система на издаване на болнични листове. За НОИ щетите са 150 млн. лв.

"Ако четвъртък се пада национален празник, то в петък болничните листове нарастват с 30%", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От Асоциацията предлагат първите три дни болнични да не се изплащат от никого. Предложението си АИКБ смятат да внесат и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В периода от 2012-2018 г. броят на болничните листове се удвоява. Само за 2018 г. за първите три дни болнични работодателите са платили още 160 млн. лв., допълнително е сумата, която се изплаща от НОИ. 

"Това деяние трябва да се криминализира. Вярно е, че има фалшиви болнични, но това не е проблем на работника и работодателя, а на МЗ и контрола", каза в "Денят ON AIR"  финансовият експерт Мика Зайкова.

По думите ѝ българите са най-бедни, плащат си за най-скъпите лекарства, а когато човек е болен, на него му трябват пари за лечение. 

Пред Bulgaria ON AIR Зайкова подчерта, че изпадаме в безумна ситуация.

Тя припомни, че по производителност сме на 50% от европейската, но по доходи - на 25 на сто. 

"Имаме търговски дефицит - внасяме повече отколкото изнасяме", каза още тя. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback