Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво предлага докладът, изготвен от "Безопасност на движението по пътищата"?

Коментар на експертите Диана Русинова и Настимир Ананиев

19.09.2019 | 21:10 Редактор: Ваня Кузманова

Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, бързо и ефективно събиране на наложени санкции, одитите за пътна безопасност на всички пътища, а не само на магистралите са част от препоръките в доклад, изготвен от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". 

В "Денят ON AIR" експертът от Института за пътна безопасност Диана Русинова посочи, че конкретно за доклада е важно да се каже, че Институтът за пътна безопасност е този, който е настоявал преди години да се създаде Държавната агенция.

"Ние още тогава осъзнахме, че няма кой да извършва координация между отделните институции, няма кой да извършва надзора и няма кой да сложи ред в статистическата информация. И 8-9 месеца след създаването на тази агенция ние виждаме доклад, в който се казва, че предлага план на действие, който стъпва на това, че статистическите данни съдържат пропуски", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. 

По думите на Настимир Ананиев, след като е прочел доклада, той е приятно изненадан, защото в него имало включени много неща, които се говорят през последните четири години.

"Виждам в този доклад намек, че няма достатъчно статистика, за да се каже, че 96% от ПТП са свързани с човешка грешка, от което аз лично се възмутих", заключи той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК