Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ще бъде ли ограничено съкратеното съдебно следствие?

Коментар на депутата от БСП Смиляна Нитова

19.09.2019 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова

"Обединените патриоти", "Воля" и БСП настояват да отпадне възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. 

"Институтът на съкратеното съдебно следствие същестува от 2006 г. Той е създаден с цел да осигури бързина на наказателното производство, което е в интерес на пострадалите. За леките престъпления трябва да се прилага, защото изпълнява своите функции. Но за тежките е неуместно" коментира депутатът от БСП Смиляна Нитова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ през последно време сме видели много примери в тази посока и затова от БСП са внесли законопроект за изменение на Наказателния кодекс. Според нея законопроектите, внесени от ОП и "Воля", припокриват този на БСП.

"Съдът ще може да постановява присъда по общи правила, която се основава на доказателствата, личността на дееца, тежестта на престъплението и обществено опасния резултат", обясни Нитова пред Bulgaria ON AIR.

Появиха се мнения, че ако правният институт не бъде взиман под внимание, делата биха могли да отнемат много повече време или по-трудно да се стига до съдебния процес.

"Животът ще ни предлага всякакви случаи, но това е въпрос на организация и синхрон на съответните органи, за да стигне делото в съдебна фаза", коментира Нитова.

На мнение е, че е хубаво, че има политическа воля за промяна и доказателство за това е самият факт, че са внесени четири законопроекта.

"Нашият законопроект ще реши и казуси, които са висящи. Гражданите очакват не само справедлива присъда, но и бърз процес", каза още Нитова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК