Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лидерът на ЗНС: Избори във Великобритания и удължен Brexit

Румен Йончев: Борис Джонсън ще получи отговор на това, което вече знае

10.09.2019 | 21:08 Редактор: Ваня Кузманова

Депутатите отново отхвърлиха искането на Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. Едва 293 депутати гласуваха "за" предложението, което е много по-малко от необходимия брой, за да бъде одобрено. 

"Решение винаги има, защото Великобритания е установена демокрация. Парламентът работи дори когато се опитват да го спрат", посочи лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев в "Денят ON AIR".

Той допълни, че вариантите са няколко - завръщане на парламента след средата на октомви, но точно тогава ще се проведе европейският съвет, на който британският премиер трябва да постави въпроса за ново споразумение за излизане от ЕС, което среща слаба подкрепа в европейските среди. 

"Най-вероятно в средата на октомври Борис Джонсън ще получи отговор на това, което вече знае. Отговорът, че споразумението, което имаше Тереза Мей на масата, продължава да бъде единственото възможно. И страната има възможност да напусне със или без споразумение", отбеляза Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Великобритания е изправена пред избори - задължително. Като най-вероятно те ще бъдат след 31 октомври и Brexit ще бъде удължен.

Българският еврокомисар Мария Габриел получава ресора "Иновации и младеж" в новата Европейска комисия. Днес нейният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип. 

"Съставът на Европейския парламент е в голяма степен очакван. Що се отнася до българския ресор, нещата изглеждат все едно на госпожа Габриел ѝ е търсена работа, а не ресор, който България да покрие", коментира още Румен Йончев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК