Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Горят ли опасни отпадъци в ТЕЦ-овете ни? Нужна е международна експертиза!

Това заяви икономистът Владимир Каролев в "Денят ON AIR"

10.09.2019 | 20:52 Редактор: Ралица Братанова

Преди дни РИОСВ - Перник издаде принудителна мярка за спирането на дейността на парогенератори 4 и 5 на "Топлофикация - Перник". 

До мярката се стигна след началото на проверки в четири частни ТЕЦ-а заради съмнения, че замърсяват околната среда като изгарят отпадъци.

"От няколко месеца чрез снимки от дронове се вижда нещо, което няма нищо общо с RDF - това е гориво, което се използва в ТЕЦ-овете, но не във всички. Но в света няма електроцентрала като нашите, която без да е инвестирала милиони за оборудването си да гори даже RDF. Сигурен съм, че там има нарушения", коментира икономистът Владимир Каролев в "Денят ON AIR".

Каролев посочи, че хората в Раднево споделят, че непрекъснато виждат дим и мирише.

"Трябва да се направи международна експертиза дали тези ТЕЦ-ове са оборудвани да горят какъвто и да е отпадък. Според мен те не са", категоричен бе икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако този бизнес модел се окаже работещ, може да започне да се прави и на други места.

Икономистът коментира и цените на тока и парното. 

Според него тези, които наистина са бедни и нямат доходи, трябва да получават по-големи енергийни помощи и част от цената на тока и парното да плащат с ваучер, а такива, които получават над средния доход в страната - да плащат истинската цена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК