Таско Ерменков алармира: ТЕЦ-ове в България горят опасни отпадъци от чужбина

От топлофикационните централни опровергаха твърденията

26.08.2019 | 19:23 Редактор: Ралица Братанова

ТЕЦ-ове в България горят опасни отпадъци от чужбина. Това подозира Таско Ерменков от БСП, призовавайки за разследване. Ерменков обяви, че има сигнали за опасната практика в няколко топлофикационни централи. От там обаче опровергаха информацията. 

Един от начините за утилизиране на битовите отпадъци е тяхното изгаряне. Но има такива, които трябва да бъдат унищожени при изключително висока температура. 

Това може да се случи в циментовите заводи, но ако боклукът се гори в ТЕЦ, емисиите, които се отделят, са изключително вредни. Това твърди Таско Ерменков. 

"Имам сигнали от Перник, Сливен, че там се горят вече такива неща", коментира той.

От ТЕЦ "Република" в Перник опровергаха информацията за горене на опасен отпадък. Още миналата година от дружеството заявиха инвестиционно намерение да горят модифицирано гориво от RDF. 

Ръководството на ТЕЦ-а увери, че в момента там се горят въглища и биогориво с добавена биомаса. Спасов е категоричен, че от момента, в който ръководи дружеството, то няма предписания от РИОСВ за замърсяване на въздуха.

По повод информацията, че ТЕЦ-ът е замърсил река Струма, от централата заявиха – попаднало е малко количество гранитен прах, който не е химикал и не е е опасен.

Репортаж на Гита Манолова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК