Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Съединението - общо народно дело или народен преврат?

Коментар по темата от историка проф. Иван Илчев

06.09.2019 | 20:18 Редактор: Ралица Братанова

Oтбелязваме 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. На 6 септември 1885 година, след редица народни бунтове, Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

Историкът проф. Иван Илчев коментира в "Денят ON AIR", че всеки народ в историята си има върхове, в които се обединява, а през останалото време повечето народи се карат, но действително Съединението е един от малкото моменти, в които огромна част от нацията ни се обединява в името на една обща цел.

"Много е важен 6 септември, защото премахва една от основните несправедливости на Берлинския договор - разделението на основната етническа територия на България. Има много легенди свързани с него. Първата е, че това е едно общонародно дело. На практика това не е така, това е военен преврат", обясни историкът.

По думите му самият процес внушава илюзорни представи у българските политически дейци, че могат да действат в Македония, както са действали в Източна Румелия, но това са събития, които се случват веднъж в историята.

Проф. Иван Илчев коментира, че в края на XIX в. България е една от най-бързо напредващите държави и в началото на XX век, когато френски кореспондент идва у нас, за да пише книга за Балканите казва, че София прилича на един малък Брюксел.

"Стига сме се жалили. България съобразно със своите природни ресурси, образователното ниво на населението, посоката на икономическите потоци в света не е толкова за окайване, не е толкова зле, колкото обичаме да говорим. Това, което мен ме притеснява е, че ние преди 2 години бяхме по-добре от Румъния, а сега изоставаме", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът коментира и състоянието на образованието ни. Според него не е проблем, че имаме малко висшисти и страната ни няма нужда от много такива, а по-скоро от хора със средно образование.

По думите му проблемът не е в това - колко хора имат висше, а какво е качеството на образованието, което са получили. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година