Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българите не били изолирани от климатичните промени

"Всеки един от нас трябва да се замисли как да опази околната среда", заяви проф. Пимпирев

02.09.2019 | 21:15 Редактор: Ваня Кузманова

Ледниците се топят,  морското ниво се покачва, нарушава се единството на климатичната система. Тя е неразривно цяло в цял свят. 

В студиото на "Денят ON AIR" проф. Христо Пимпирев коментира, че всички тези урагани, които ни връхлитат, са в резултат на климатичните промени.

"Това се отнася за климатичната система на цялото земно кълбо. Ние българите не можем да мислим, че тези процеси са изолирани от нас", отбеляза професорът.

Той посочи, че всяка година има срещи на много високо ниво на световните лидери и те трябва да се разберат помежду си, че това означава бъдеще за планетата, но от думите му стана ясно, че все още няма единство. 

"Факт е, че всяка година глобалната темппература е по-висока и ако не се вземат мерки до 50 години, можем да настигнем двата градуса, с които температурата не бива да се покачва", подчерта професор Христо Пимпирев пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че случаят с Амазония е много ясен, защото се изсичат горите за дървесина и се освобождават площи за селско стопанство, което носи препитание на населението, но това не бива да става по този начин, тъй като се замърсява атмосферата.

"Всеки един от нас трябва да се замисли как да опази околната среда, трябва да събираме боклука разделно, за да може да се обработва", каза още той.

Прогнозите са, че до 50-60 години България ще премине към една субтропична област, като това ще промени културите, които се отглеждат, както и животновъдството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК