"Спасете Амазонската джунгла" : Хиляди се включиха в протести из целия свят

Пожарите в тропическата гора са се увеличили с 85% спрямо миналата година

24.08.2019 | 14:45 Редактор: Ралица Братанова

След острия международен отзвук президентът на Бразилия позволи на армията да се включи в гасенето на мащабните пожари в Амазония.

Сателитни данни сочат, че този сезон пожарите в тропическата гора са се увеличили с 85 процента спрямо миналата година.

Хиляди протестираха както в няколко града на Бразилия, така и на различни места по света.

С плакати "Помощ!" и "Спасете Амазонската джунгла" стотици излязоха по улиците на Сао Пауло и Бразилия. В знак на протест срещу политиката на президента, която толерира разчистването на гори за селскостопански цели.

Протести имаше и пред посолствата на Бразилия в цяла Латинска Америка, както и в Лондон и Париж.

Няколко държави вече определиха пожарите в Амазонската джунгла като "международна криза" и заплашиха с ответни мерки. Франция и Ирландия заявиха, че няма да ратифицират търговското споразумение, сключено по-рано с южноамериканските страни, ако Бразилия не се заеме сериозно с потушаването на пожарите. 

Финландия призова Европейския съюз да забрани вноса на телешко от Бразилия. Отговорът не закъсня.

"Горски пожари има по целия свят и това не може да бъде основание за международни санкции. В момента сме в традиционно горещия и сух зимен сезон. А в по-топли години - като сегашната, пламват повече пожари", заяви бразилският президент.

Болсонаро издаде президентски декрет, който разрешава на армията да се включи в гасенето на пожарите. Това обаче ще зависи от местните власти.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК