Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бившият ни консул в Одрин: Силно се надявам Турция да остане в НАТО

Страната е тръгнала по свой път, коментира Георги Димов

28.08.2019 | 21:00 Редактор: Юлия Христова

Изненадваща визита на Реджеп Ердоган в Русия. Вчера турският президент посети колегата си Владимир Путин, който му показа най-новите модели руски изтребители и хеликоптери. 

Докато се разхождаха на Московското авиоизложение със сладоледи в ръка, двамата лидери са обсъдили текущите военни действия в Сирия. 

Според анализатори Ердоган се надява да убеди Путин да спре бомбардировките над контролираните от сирийските бунтовници райони в северозападните части на страната. През последните седмици силите на режима напредват, което възобнови напрежението между Анкара и Дамаск. 

Тази  среща беше анонсирана и бе проведена спешно заради Сирия. Също така имаше очаквания да се говори за горещата тема Украйна, но не чухме почти нищо. Това каза за "Денят ON AIR" Георги Димов, който е бивш генерален консул на България в Одрин.

"На всички е ясно, че има противоречия между Турция и Русия", посочи той. 

"Още преди да пристигнат ракетите имаше позиция от страна на Турция, че ще бъдат пускани в действие само при необходимост", коментира събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Димов подчерта, че силно се надява Турция да остане в НАТО.  

По думите му срещата се е провела на изложение за въоръжение, което е сигнал, че това са основните теми в дневния ред на Москва и Анкара, както и че ще се прави геополитически пазарлък. 

"Турция е тръгнала по свой път. От своя страна пък и Русия и Иран са за запазване на териториалната цялост на Сирия", посочи още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК