Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Зам.-министър: Темата за съкратената съдебна процедура трябва да се дебатира

През есента вероятно ще се стигне до законодателни промени, посочи Николай Проданов

23.08.2019 | 20:55 Редактор: Юлия Христова

Смъртта на едно дете, каквато е тази на малката Кристин, не е загуба само за неговото семейство, а за цялото общество. Това заяви в "Денят ON AIR" зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. 

"Смятам, че е уместно да се дебатира по темата за съкратената съдебна процедура или да се мисли по посока съдът да преценява дали самопризнанията са основание за "бонус" към подсъдимия. Съкратеното следствие донякъде лишава съдът от възможността да наложи справедлива присъда по вътрешно убеждение", посочи той. 

По думите му през есента вероятно ще се стигне до законодателни промени, но трябват и още такива в самия наказателен процес. Зам.-министърът допълни, че образователните и личностните дефицити при част от криминалния контингент са широко поле за работа с тях.

"Следваме тенденция за обновяване на затворите и арестите и сме постигнали сериозни резултати. Последното, което направихме - нов контролен орган, на който възлагам надежди за подобряване на реда и дисциплината в местата за лишени от свобода у нас", каза още той. 

"С осъдените условно трябва да се говори, да се общува, за да не забравят, че са осъдени. При нас работят добри специалисти по посока на тяхното превъзпитание", подчерта пред Bulgaria ON AIR Проданов.

Той допълни, че в момента у нас има 15 души с поставени затворнически гривни, 5 от тях са с мярка "домашен арест".

По думите му за избягалия преди време от Софийския централен затвор Радослав Колев има предположения, че е вероятно да не е жив. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК