Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Студентски град" - по-тихо и по-спокойно място. Възможно ли е?

Коментар по темата от кметът на района Димитър Дилчев

15.08.2019 | 20:10 Редактор: Ралица Братанова

Напредва реализацията на първия студентски кампус в София, който  ще бъде обособен в столичния "Студентски град". Вече е избран проект, който да отдели общежитията 1, 2, 3 и 4 и ще въведе ограничение за достъпа. Как се е променил районът и какво предстои коментира кметът Димитър Дилчев.

"Това, което на мен ми се иска, е хората да помнят какво наследихме като проблеми, какви предизвикателства се изправиха пред нас. Районът не прави особена разлика от другите, като изключим самият "Студентски град", но останалите квартали имат същите вълнения и нужди, както другите части на София", коментира кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че има две места, на които се предвижда да има училище в района и евентуално следващата ще започне реализация.

"Това, което заварихме през 2007 г. предвиждаше изцяло застрояване. За съжаление не можем да прекратим всякакво строителство, но успяхме да опазим терените около общежитията", обясни кметът.

Кампусът ще бъде разположен в близост до сградата на общината в район "Студентски". Два от блоковете в него ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

По думите на Димитър Дилчев през септември ще бъде готов изцяло техническият проект за изграждането му. Предвижда се да бъдат построени общо 12 кампуса.

"Убеден съм, че още с изграждането на първият кампус това ще покаже една работеща формула. Един начин да успокоим и транспортно , и търговски площите около общежитията, за да могат младите хора да имат една сигурност и да живеят в действително добре структурирана, поддържана и чиста градска среда", посочи кметът на района. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК