Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В разгара на лятото: Засилени проверки по родното Черноморие

Данъчни проверяват за отчитане на обороти и издаване на касови бележки

14.08.2019 | 21:03 Редактор: Василена Василева
В разгара на лятото: Засилени проверки по родното Черноморие

Летният туристически сезон е в разгара си. Над 2 300 проверки по Северното Черноморие и населените места по крайбрежието е извършила НАП от началото на месец юли. Данъчните инспектори проверяват за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия в крайморските курорти.

Комисията за защита на потребителите пък е извършила над 1500 проверки в различни туристически обекти.

"Въпреки първоначалната тревога за слабия старт на сезона, нещата към момента се нормализират. Наблюдават се резки амплитуди по отношение на нарушенията, но драстични такива няма", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

При извършените наблюдения от страна на НАП само в един от ресторантите в присъствието на данъчните оборотът се е покачил от 9 хиляди на 15 хиляди лева. В останалите обекти не се отчита разминаване в отчитането на продажбите.

"Проблемът е, че не винаги търговците съумяват да запазят едно и също ниво през целия сезон. Стартът винаги е силен, но впоследствие се наблюдава демобилизиране, особено когато се установи, че резервациите вървят нагоре", отбеляза още Маргаритов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че това е изключително грешна стратегия, тъй като основната цел на хотелиери и ресторантьори би следвало да бъде привличането и запазването на постоянни клиенти и през следващите сезони.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК