Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ощетените заради чумата по свинете щели да потърсят отдушник на изборите

Димитър Димитров е категоричен, че ефектът от болестта има политическо измерение

08.08.2019 | 20:25 Редактор: Ралица Братанова

Продължава умъртвяването на домашни прасета заради африканската чума. Част от стопаните все още отказват да го направят доброволно и протестират, блокирайки пътищата. Експерти са категорични, че щетите върху отрасъла са огромни.

Политологът Димитър Димитров е категоричен, че ефектът от чумата по свинете има политическо измерение.

От ГЕРБ обвиниха червените, че яхват кризата с болестта.

"Нормално е да се произнесат по проблема. Нормално е да обвиняват управляващите, земеделския министър, ветеринарните служби, в това няма нищо неествество. Факт е, че можехме да предотвратим чумата, толкова, колкото можем да предотвратим атмосферни условия", коментира той в "Денят ON AIR".

По думите му всекиденвното отразяване на събитията, свързани с чумата, повишава общото равнище на тревожност и донякъде на несигурност.
ин.

"Големите свинекомплекси са взели мерки, но очевидно този вирус е доста упорит. Неслучайно обикаля света, още не е стигнал само до Америка. Ще трябва да го преживеем, отколкото да си мислим, че ще го преборим", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него хилядите души, които са загубили работата си, ще потърсят отдушник в гласуването на изборите.

Политологът коментира и предстоящите местни избори. 

"София е в най-сложна конфигурация. Много е вероятно Слави Трифонов да се пробва, не заради друго, а защото няма да може да издигне листа, партията му е късна", посочи политологът. 

Той е на мнение, че Мая Манолова засилва сигналите за това, че ще я видим като кандидат за изборите в София, но не би имала шанс срещу шоумена. Димитров допълни, че очаква столицата да остане "синя".

Относно партията на Слави Трифонов политологът заяви, че целта на операцията е да не изветрява интереса към шоумена. По думите на Димитров той трябва да намери начин да остане в общественото внимание.

"Той иска да бъде фокуса на вниманието и това ще го постигне. Кметската одежда никак не му отива", коментира политологът.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК