Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Селфитата - стават ли все по-опасен начин за привличане на внимание?

Отне ли ни интернет дълбочината на общуването и защо?

02.08.2019 | 20:19 Редактор: Юлия Христова

Още преди 5 години психолози и психиатри алармираха, че селфито е симптом на заболяване. Тази зараза тръгва от Русия, твърдят специалистите, но вече има глобални размери. Според статистика, направена от  CNN за периода от 2011 до 2017 година, при опити за селфи нелепо са загинали близо 260 души, като близо 72% от жертвите са под 30-годишни.

"Адреналинът често си казва думата, но в момента тече и антиселфи движение, което протестира се срещу селфитуристите, които пречат на останалите", каза в "Денят ON AIR" журналистът Магдалена Гигова. 

Тя припомни и една от новите поговорки, която гласи, че ако не си си качил снимката в социалните мрежи, събитието не се е състояло.

"Селфитата вече се ползват и за благотворителна кампании, така например бяха събрани около 8 млн. пунда за децата в Сирия. Може да се генерира и за добро дело селфито", допълни Гигова. 

По думите ѝ анонимността на интернет е изключително привлекателна.

Пред Bulgaria ON AIR PR експертът Александър Христов посочи, че селфитата са начин за привличане на внимание.

"Това е желанието да живееш в интернет и да се правиш на много готин", заяви той. 

Според него все повече компании ползват селфитата за проучване и популяризиране на някои свои продукти. 

"Живеем в интернет, защото там е информацията. Традиционните медии са по-обективни, а социалните мрежи дават възможност да четеш каквото искаш", обясни Христов.  

По думите му интернет ни е отнел дълбочината на общуването.

Американската психиатрична асоциация официално потвърди – така наречените selfies са проява на психично разстройство. "Заболяването" се нарича selfitis и се определя като една от разновидностите на обсесивно-компулсивното разстройство.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК