Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спас Ташев: Има напредък в българо-македонските отношения

Постигнатите резултати не се приемат еднозначно от македонците

31.07.2019 | 21:13 Редактор: Елена Несторова

Навършват се 2 години от сключването на договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Утре премиерът Бойко Борисов ще бъде в Скопие във връзка с годишнината.

"Безспорно някакъв напредък в българо-македонските отношения има. Трудно ми е да преценя дали е този, който очаквахме преди 2 години, тъй като в българското общество има различни виждания. Има по-патриотични, има и по-нихилистични, така че в някои отношения може и да имаме свръхочаквания, но в други среди не виждат спецификата в двустранните отношения", коментира историкът от БАН доц. Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Според него, ако България през тези две години беше изработила стратегия с оглед на своя национален интерес, можеше да постигне по-добри резултати.

Постигнатите до момента резултати обаче не се приемали еднозначно от македонците. В опозиционните медии например премиерът Заев е подложен на масивна критика, не само от обществеността, но и от някои членове на Македонската академия на науките. 

"Ако България имаше стартегия, вероятно такъв анекс не трябва да има. Изпитвам големи притеснения по отношение на реалните цели, които България преследва. Ние не си даваме сметка какви процеси текат там", каза пред Bulgaria ON AIR доцентът по повод на искания от президента Радев анекс към договора за добросъседство. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК