Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

КЗК наложи глоба на НЕК. Имало ли е злоупотреби?

Картел много трудно се доказва, подчерта проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR"

30.07.2019 | 20:08 Редактор: Василена Василева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 315 612 лв. "Национална електрическа компания" (НЕК). Санкцията е заради злоупотреби с господстващо положение на пазара на балансиране на производители на електрическа енергия от ВЕИ при производство ел. енергия по преференциални цени на територията на страната. Според КЗК електрическата компания е налагала нелоялни търговски условия на ВЕИ производителите.

"Картел много трудно се доказва. А санкциите за него са изключително тежки - 10% от оборота. И това не е еднократно. Глобите остават докато не бъдат премахнати факторите, определящи ситуацията. Досега обаче не съм ставал свидетел на подобно нещо", коментира в студиото на "Денят ON AIR" eнергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му както всеки друг бизнес, така и този с електроенергията има две страни. От едната стоят производителите, които в условия на либерализиран пазар искат да продават на по-висока цена, а от другата - бизнесът, който като консуматор на електроенергията има естествен стремеж тя да бъде възможно най-ниска. Затова и се наблюдавал толкова ожесточен спор между тях.

КЗК е установила, че НЕК възлага върху ВЕИ производителите – членове на СБГ на НЕК, допълнителни необосновани разходи за небаланс, каквито електроенергийният системен оператор не е отчел, и съответно не е начислил на НЕК.

"Асоциацията на енергийните регулатори и съществуващият регламент, определящ изискванията как да се държим в условията на либерализиран пазар, са тези, които следят за това сделките да бъдат прозрачни. Постепенно примката за онези, които все още се възползват от неустойчивото ни законодателство, ще бъде затегната. България стриктно спазва регламентите и европейските директиви", каза още Тасев.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че едва ли КЗК ще излезе със становище по темата. И подчерта, че според него група хора просто се възползват от съществуващите дефекти в закона.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК