fallback

Кристиян Шкварек: Борис Джонсън ще остане на поста си поне до октомври

Все по-възможно било разцеплението на Великобритания

26.07.2019 | 21:29 Автор: Елена Несторова

Борис Джонсън ще остане на поста министър-председател на Великобритания поне до октомври, когато се очкава страната да напусне Европейския съюз. Това посочи международният анализатор Кристиян Шкварек в "Денят ON AIR".

Той прогнозира, че на 31 октомври Brexit ще се случи и без сделка с ЕС. В тази връзка той коментира, че партията на Джонсън не се интересува толкова от икономическите загуби, които ще претърпи страната, а по-скоро от разцеплението на Великобритания.

Дали ще има удължаване на срока за излизането на Великобритания от ЕС зависи от това дали ще има предсрочни избори. Според Шкварек много вероятно е в страната да бъдат проведени такива, тъй като още от самото си встъпване в длъжност Джонсън давал противоречиви сигнали. До Brexit можело да не се стигне, ако спечелят лейбърите. Шверек е скeчптичен, че ще бъде проведен и втори референдум за Brexit. 

"Англия върви към нещо много интересно. Това е неначертана територия, поради което за всички е много интересно какво ще се случи. За хората там не съм много сигурен, че е много интересно, тъй като предпоставя много несигурности за бъдещето", каза той в Bulgaria ON AIR.

Според него обаче все по-възможен става сценарият за разцепление на Великобритания.

"Не говоря само за Северна Ирландия, а и за Шотландия, където искат да има втори референдум за независимост, защото нямаха очаквания, че ще мине референдума за напускане на цялата страна от ЕС. Това е, което ще наклони везните", каза той.

Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен няма да доведе до фундаментална промяна по отношение на преговорите с Великобритания, смята анализаторът.

"Те могат да си кажат, заповядайте, ако искате да удължим срока за Brexit и да гледат мъката на една политическа класа. Затова Борис Джонсън, ако иска да бъде успешен премиер на Великобритания по-дълго време, трябва да вземе категорични действия сега", посочи Шверек.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback