Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Филтри, екоотопление: Ще се пребори ли Столичната община за по-чист въздух?

Темата коментира общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова

25.07.2019 | 20:11 Редактор: Ивайло Николов

2000 филтъра за мръсен въздух ще бъдат поставени по различни сгради в София през следващите три години, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя заяви още че, взетите до момента мерки за качеството на въздуха дават резултат, защото за първото шестмесечие на тази година надвишенията на нормите са с 36% по-малко.

Общинският съветник в СОС Анна Стойкова пък обясни, че поставянето на филтрите ще става поетапно и на определени места.

"До края на годината започваме с 500 броя, които ще бъдат позиционирани в кварталите "Красна поляна" и "Слатина". До края на 2021 година ще бъдат монтирани още до 850 бройки в различни точки на Столичната община и още два пъти по 500 бройки ще бъдат монтирани до края на 2023 година", посочи Стойкова в студиото на "Денят ON AIR". 

Общинският съветник от ГЕРБ допълни още, че тогава приключва програмата за подмяна на горивата за отопление в домовете, която е с европейско финансиране.

"55 000 домакинства в Столичната община използват твърди материали за битово отопление, което е основен фактор в замърсяването и качеството на атмосферния въздух", добави още тя.

Пред Bulgaria ON AIR Анна Стойкова призна, че към този момент не повече от 6 000 домакинства са подали заявка за смяна на начина си на отопление.

По думите ѝ именно заради това от общината ще подготвят още по-мащабна информационна кампания и след анализ ще направят определени промени за кандидатстване по програмата, за да могат повече домакинства да се възползват от нея.

"По отношение на филтрите създадохме модел в район "Красна поляна", където монтирахме 25 филтъра на домакинства и анализите показват, че качеството на въздуха се подобрява над 90%. Така че е много удачен вариант за хората, които няма да се включат в програмата за подмяна на печките по една или друга причина", посочи още Анна Стойкова.

По думите ѝ много мерки на Столичната община, с които се цели да се намали замърсяването на въздуха в столицата, вече дават резултат, което пък е стимул за общинската администрация да продължава да работи в тази посока.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК