Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ахмед Доган - учен? ВМРО настоява за доклад от МОН за учебното съдържание!

Недопустимо е в училище да се изучават ромски песни, отсече Атанас Стоянов

27.06.2019 | 20:23 Редактор: Василена Василева
Ахмед Доган - учен? ВМРО настоява за доклад от МОН за учебното съдържание!

МОН да внесе долад в Народното събрание от проверките и ревизията на учебното съдържание, настояват от ВМРО. Повод за искането стана последният скандал с учебниците по история за 10 клас, заради който започна петиция срещу подмяната на истината за комунизма. А просветният ни министър Красимир Вълчев дори изпрати писмо до издателството да коригират съдържанието.

"ВМРО инициира срещата с министър Вълчев и изиска учебното съдържание в основното и средното образование в България, тъй като излезе информация, че то не отговаря на историческите истини. Бяхме сезирани и от учители, и от родители. Установихме, че такива случаи има, макар и те да са единични", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Обединени патриоти" Атанас Стоянов.

Той отбеляза, че предстои да бъде изнесен доклад, който ще се представи в парламентарната комисия по образованието. Чрез него трябвало да стане ясно кои са отговорните лица, допуснали пропуските.

В същото време от ВМРО искат пълна информация за това как и какво ще залегне в изучаването по история на България. Депутатите категорично настояват за дебат по темата, както и за ревизия на всички учебници, за да се види как е застъпено патриотичното възпитание. 

"Недопустимо е небезизвестният председател на ДПС Ахмед Доган да бъде представян като български учен. Или пък в учебниците да присъстват ромски песни, които учениците да изучават", допълни още Атанас Стоянов.

На 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците. Тя е адресирана до премиера Бойко Борисов, както и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 

От МОН са реагирали и са изпратили препоръки на издателствата. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК