"Новият закон": Куриозна детска приказка събуди възмущение

Според някои родители целта на разказа е да прокара замразената "Стратегия за детето"

17.05.2019 | 20:30 Редактор: Иван Берберов

Приказката "Новият закон" е поместена в учебник за трети клас на издателство "Анубис". Текстът повдигна много въпроси, а родители съзряха опити да се прокара "Националната стрегия за детето".

Един добър цар решил да подари колело на всяко дете от неговото царство. Но когато се оказало, че касата е празна, той решил да им подари закон в тяхна защита. Според този документ родителите нямат право да бият децата, да ги наказват, да им се подиграват и да ги оставят сами.

Децата обаче не били доволни. Тогава царят създал така наречената "тайна полиция". И така чистачки, дърводелци и продавачки, маскирани като тайни полицаи, започнали да пазят децата и да глобяват родителите-нарушители.

Родителите се възмущават още от това, че в текста са използвани думи като "окей", "финансов министър", "шефе", "цивриш", "пълен боклук".

На запитване до издателството отговориха: Художественият текст е тенденциозно интерпретиран и се внушават откровени неистини. Подходът е познат – отделни изрази са извадени от контекста и са тълкувани едностранчиво във връзка с все още неодобрената "Стратегия за детето". Чрез приказката се поставят на обсъждане темите за правата на детето и тяхната защита. Начинът, по който е представен сюжетът, всъщност провокира детския ум. 

Автор на приказката е Кристине Ньостлингер – австрийска писателка, едно от водещите имена сред авторите на книги за деца в немскоезичния свят, а преводът от немски е на Екатерина Войнова.

На запитване на Bulgaria ON AIR от Образователното министерство отговориха, че читанката е одобрена още преди 1 година и досега не е пристигнало нито едно негативно становище от учители. 

Също така в учебната програма няма изискване този текст да е задължително включен. Затова учители, които не са съгласи с даден учебник или текствете в него, могат да го заменят с друг.

Харесайте ни във Facebook ТУК