Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Министър Ананиев обещава нов здравен модел от септември, но какъв ще е той?

Темата коментират д-р Станимир Хасърджиев и д-р Спас Спасков

10.06.2019 | 20:15 Редактор: Ралица Братанова
Министър Ананиев обещава нов здравен модел от септември, но какъв ще е той?

НЗОК ще плаща разсрочено дълговете си към болниците, а здравният министър Кирил Ананиев предлага нов здравен модел от септември и карта за донорство. 

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков коментираха възможностите около новия модел в студиото на "Денят ON AIR".

"Всички говорим за нов модел, но никой не е споменал как ще изглежда. Трябва да се казва точно и ясно кое ще се промени", изтъкна д-р Спас Спасков.

По думите на Станимир Хасърджиев промените, които трябва да се направят в здравната система, са най-вече в две посоки. 

"Първата - средствата, които харчим за здравеопазване, многократно надхвърлят тези, които успяваме да съберем чрез Здравната каса. Трябва да се намери начин да събираме повече пари. Второ - не по-малко важно е така да се прекрои системата, че да е сигурно, че тези пари отиват при пациенти, които наистина имат нужда и Касата плаща за доказано лечение, методики и резултат", коментира председателят на Националната пациентска организация пред Bulgaria ON AIR.

Според бившия директор на "Пирогов" трудно биха се събирали повече средства, защото единственият начин да се направи е чрез хората, а те не искат да плащат допълнително. По думите му може би трябва да се дадат повече възможности на частните осигурителни дружества.

"Най-добрият модел е този, който ще подсигури лечението на хората, когато имат нужда, както и спокойствието на медицинските екипи, че ще могат да се погрижат за тях", посочи д-р Хасърджиев. 

Според него най-ефективните модели са тези, при които се събират парите, докато си здрав, а когато се разболееш не се налага да доплащаш.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК