Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Продължаваме да сме доверчиви и да ставаме жертви на кибератаки

Спас Иванов съветва да не предоставяме лесно потребителското си име и паролата на несигурни източници

17.05.2019 | 21:11 Редактор: Зорница Костадинова
Продължаваме да сме доверчиви и да ставаме жертви на кибератаки

На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки със зловреден софтуер, заразил 41 000 компютри и нанесъл финансови щети за над 100 млн. долара.
 
Вирусът, позволил на киберпрестъпници от Източна Европа да установят дистанционен контрол върху заразените компютри и да изтеглят пари от банкови сметки, е засегнал компании и институции от всички сфери на живота в САЩ. Темата коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Първопричината е, че тези 41 000 компютри и потребители, които стоят зад тях, продължават да се хващат на най-старата кибератака, измисляна някога - фишинг. Хората продължават да са доверчиви и да се връзват на елементарни схеми за измама", посочи  пред Bulgaria ON AIR експертът.

Той посъветва да не предоставяме потребителското си име и парола на никого, тъй като нито една институция, управляваща парите на клиентите си, няма да ги поиска чрез имейл. 

По думите му за хакерите са интересни големите компании, защото наградата за успешен хак е много по-голяма. Те обаче са по-трудни за пробив, тъй като харчат повече пари за сигурност за разлика от по-малките такива.

Иванов поясни, че хакери се вербуват в така наречения "dark net", където всеки може да покаже своите хакерски умения.

"Европа показа ясно с няколко свои решения, че няма да продължи по този начин, по който продължава САЩ. За да оперират големите гиганти като Facebook, Twitter и Google на европейския пазар, трябва да подпишат споразумението с Европа", сподели още в "Денят ON AIR" Иванов .

На въпрос дали да очакваме хакерски атаки на гласовете за евроизборите, експертът по киберсигурност отговори, че това е почти невъзможно, докато все още няма електронно гласуване.

Гледайте видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК