fallback

Проф. Денчев: Обществото не се успокоява от оставки, то очаква и следващата крачка

Порожанов е деветият министър, напуснал поста си в кабинета "Борисов 3"

14.05.2019 | 20:12 Автор: Ралица Братанова

Оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, която днес беше приета от премиера, е девета подред в кабинета "Борисов 3". Наскоро с постовете си се разделиха Александър Манолев, Ваня Колева и Цецка Цачева.

Месеци преди това с министерското кресло се раздели Валери Симеонов заради репликата си "Кресливи жени с уж болни деца", изречена по адрес на майките на деца с увреждания.

Политическа отговорност за катастрофата в Своге поеха Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Първият, напуснал кабинета, беше проф. Николай Петров. 

"Оставката на министър Порожанов е факт, но за разлика от другите, тя има по-друг генезис. В крайна сметка отговорността е на премиера, че го е назначил и освободил, защото го е помолил да уволни служителка и той не я е уволнил. Всеки добър ръководител би постъпил по този начин", коментира в "Денят ON AIR" бившият ректор на УниБИТ и настоящ председател на Общото събрание проф. Стоян Денчев.

По думите му по този начин политическата отговорност не се поема от човека, който подава оставка, а от премиера, който я иска.

Според проф. Денчев обществото не се успокоява от подадените оставки, а очаква и следващата крачка - всичко, свързано със злоупотребите, довели до тях, да се доведе до край, за да се предотвратят нови такива случаи.

Бившият ректор на УниБИТ е на мнение, че от страна на премиера се вижда политическа воля провинилите се да бъдат наказани, но зависи и от съдебната система. Той коментира, че Борисов е притиснат до стената и трябва да взима мерки.

"Поуката ще покаже българският народ съобразно избора, който направи на евровота и местните избори. Ако той подкрепи ГЕРБ, означава, че вярва на тази политическа сила и тя би трябвало да продължи да управлява. Ако народът не ги подкрепи, това ще значи друга позиция и посока за развитие на нашата страна", посочи проф. Денчев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че политическата ситуация преди евроизбори е много напрегната.

И посочи, че споровете между институциите премиер и президент не се харесват на обществото. Според него един от тях трябва да отстъпи на базата на разумния компромис.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback