Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Търновската конституция на 140 г. – най-обичаната, заяви Георги Близнашки

Бащите-учредители превърнаха този документ в народна религия – след 1989 г. това не се случи, допълни той

17.04.2019 | 20:31 Редактор: Иван Берберов
Търновската конституция на 140 г. – най-обичаната, заяви Георги Близнашки

Търновската Конституция навърши 140 години! Развило ли се е оттогава гражданското общество?

"Това е най-обичаната конституция в историята на България. Бащите-учредители успяват да направят нещо много важно – превръщат конституцията в народна религия. Това ние не успяхме да го направим след 1989 г. Тази конституция изпреварва времето си – именно това е работата на един такъв документ. Тя дава огромно самочувствие на нашия народ. Тя не е само либерална, въпреки че свободата е водеща ценност", обясни бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.  

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че паметни ще останат думите на Петко Славейков, че народ без партии е загубен народ. 

"Всичко това е изговорено преди много години. У нас се създава динамично гражданско общество, което разкрива нови хоризонти пред България. Не трябва да живеем с идеята, че отминалите времена има шанс да се върнат. Мнозина забравят, че политическите партии в началото на промяната се надпреварваха в това да доказват отдадеността си на демократичните идеали. Трябва да проявяваме по-голяма зрялост като общество", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR. 

Професор Близнашки бе категоричен, че ние направихме избор преди 140 години и не бива да се отказваме от него. 

Вижте още във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК