Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Захари Захариев: Европа не иска да има единна политика спрямо Китай

Азиатците ще спечелят от Brexit, категоричен е международният анализатор

16.04.2019 | 20:47 Редактор: Бойко Димитров
Проф. Захари Захариев: Европа не иска да има единна политика спрямо Китай

Европа не иска да има единна политика спрямо Китай. Това обяви в "Денят ON AIR" професор Захари Захариев. Причината е, че големите страни в съюза имат собствени икономически интереси с най-многолюдната държава в света и не виждат смисъл да има единна политика с останалите представители на ЕС.

Международният анализатор допълни, че не вижда как скоро ще заработи глобалният център за партньорство в Китай, който ще се намира в България. 

"Не съм оптимист по отношение на скоростта, с която ще заработи този център. Идеята не е нова - тя е на вече 3 години. На срещата "16+1" обявихме, че искаме да създадем център, който да координира усилията и възможностите на страните от Централна и Източна Европа към Китай и обратно. Все още чакаме обаче това да се случи. Причината е липсата на готовност от страна на Брюксел за подкрепа на подобна инициатива. Европа не е единна към политиката спрямо Китай. Големите държави в ЕС предпочитат да работят индивидуално с Китай - от чисто икономически интереси. За момента нямаме цялостен пакет, който да очертае макрорамката между Пекин и Брюксел", каза Захариев.

Захариев също така допълни, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде от полза на Китай, тъй като двете страни работят дълго време заедно и отношенията им няма да се развалят заради Brexit.

"Няма ясно формулирани изисквания от страна на Европа, ако не се стигне до нормален Brexit. Единственото, което може да се очаква е до предсрочни избори, които да изведат на власт сила или коалиция, която да възприеме друг подход по тази тема. Китай ще спечели от Brexit. Двете страни работят дълго време заедно и то доста печелившо. За Китай е по-добре Великобритания да е вън от съюза заради разминаванията между САЩ и Европа", допълни анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК