Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Скандали отвращават хората и пречат на истинските теми, посочиха анализатори

Кой кого ще измести и победи – коментират Георги Киряков и проф. Антоанета Христова

15.04.2019 | 20:14 Редактор: Иван Берберов
Скандали отвращават хората и пречат на истинските теми, посочиха анализатори

Политическите интриги стават все по-оплетени, а скандалите все по-шумни. Наближаването на изборите за Европарламент подтиква различните политически формации да стягат редиците си. 

Вчера имаше драма в БСП - Националният съвет на партията бламира председателя Корнелия Нинова като оспори предложената от нея листа за Европейските избори и чрез тайно гласуване я промени. На този фон редица скандали като "Апартаментгейт" тресат обществото и политиката. 

"Каквато и драма да е имало в БСП – тя вече не съществува. Най-вероятно БСП ще отидат консолидирани на изборите. Очевидно имаше противопоставяне, но вече всички са доволни. Ще наблюдаваме битка в изборния ден за първото място в листата. Ще се борят Елена Йончева и Сергей Станишев. Ако Станишев я измести – това ще е истинското бламиране на Корнелия Нинова", обясни политологът Георги Киряков в "Денят ON AIR". 

По негови думи президентът участва реално в предизборната кампания за европейски избори, тъй като началникът на кабинета му Иво Христов се кандидатира за Европарламент като част от листата на БСП. 

"ГЕРБ трябва да отправят ясно послание към десните партии – ако не гласувате за нас, ще загубите. Гласуването за малките десни партии ще бъде безсмислено. Със сигурност има някаква ерозия на доверието към ГЕРБ след скандалите. Докато има "Игра на тронове" в българската политика, за Европа няма да чуем", добави още Киряков. 

Според политическия психолог проф. Антоанета Христова има лидерско, ценностно и идеологическо разделение в БСП. 

"То стана факт на вчерашния пленум. Демокрацията в конкретния случай се задейства. Така БСП се противопостави на лидерското решение. Съставът на листата е много балансиран. Той е контрапункт към прибавянето на СДС към ГЕРБ. БСП добавиха привържениците на президента с Иво Христов. В конкретния случай се залага всичко в името на целта. Вече почти няма нищо скрито. Радев е с БСП, ГЕРБ е със СДС. Това ще бъде картината. В момента нищо не можем да кажем", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR. 

"Скандалите около властта отвращават избирателите. Интересът на партиите, които стартираха големите скандали, е да намалят броя избиратели. Те разчитат на твърдите си избиратели. Скандалите ще продължават. По-отвратителна кампания не сме виждали. Скандалите са системни. Трябва да се излезе от тази мърсотия. Излиза се с политики", подчерта проф. Христова. 

Гледайте видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК