Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Коалиция за България" не се притеснява от нападките на БСП за избора си на име

Столетницата постоянно търси врагове – но с кого ще управлява ако спечели, коментираха основателите на новата партия

12.04.2019 | 20:40 Редактор: Иван Берберов

БСП се обърна срещу АБВ. Двете политически формации спорят за марката "Коалиция за България".

"Как се формира "Коалиция на България" ли? Започна още с Великото народно събрание. Тогава се осъзна нуждата от социалдемократи. Партията на европейските социалисти стимулираше създаването на социалдемократически субект. Коалиция за България е по инициатива на Георги Първанов. Ние го приемаме като баща на тази коалиция. Не мога да си обясня какъв е този неистов стремеж БСП да монополизират тази коалиция. БСП е враждебна към всички партии в лявото пространство. В левицата съществуват негативни настроения. С кого БСП ще управляват, ако спечелят? С ГЕРБ ли? С ДПС ли? Вече няма АБВ, вече има "Коалиция за България", коментира лидерът на "Движение за социален хуманизъм" Александър Радославов. 

Лидерът на "Политическо движение социалдемократи" Елена Нонева посочи в студиото на "Денят ON AIR", че когато става въпрос за политика – няма търговски марки. 

"В основата на "Коалиция на България" стои формацията "Нова левица". След 2014 г. БСП се отказа от това формирование. Коалицията се съобразява с изборния закон. Нямаме за цел да вредим на някого или да създаваме интриги. Отговаряме на изискванията. БСП постоянно търси да влиза в конфронтация. Постоянно търсят врагове", категорична бе тя.  

Пред Bulgaria ON AIR председателят на "Обединен блок на труда" Екатерина Атанасова подчерта, че нямат никакви притеснения по отношение на името "Коалиция за България". 

"На предстоящите избори никой от левицата не е наш опонент. Ние сме конкуренти. Наши опоненти са ГЕРБ. Костов казва, че най-вредни за българския преход са лица, заемащи ръководни постове, като Георги Първанов и Ахмед Доган. По времето на Костов започна приватизацията. Сега СДС са коалиционни партньори на ГЕРБ. Непонятно ни е защо БСП се опитва да прекрати изцяло диалога с нас. Бъдещето е в стратегически проекти, като "Коалиция за България". Доверието ще го върнем, когато възстановим политическия дебат", обясни тя.

Харесайте ни във Facebook ТУК