Проучване сочи: БСП изпреварва ГЕРБ/СДС на евроизборите

Според "Медиана" желаещите правителството да продължи и желаещите то да се смени са се изравнили

11.04.2019 | 19:30 Редактор: Иван Берберов
Проучване сочи: БСП изпреварва ГЕРБ/СДС на евроизборите

БСП води с минимална разлика пред ГЕРБ преди европейските избори. Това показва проучване на "Медиана". БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент, и така 32% биха гласували за БСП срещу малко над 30 на 100 за ГЕРБ и СДС.

Прогнозите за ниска изборна активност на предстоящите евроизбори у нас едва ли ще се потвърдят, смятат от "Медиана". Към момента, над 80% от избирателите споделят, че тези избори са важни, а 70 на 100 от всички, заявяват намерение да гласуват. 

Причината е, че две трети от избирателите възприемат тези избори като насочени към вътрешните проблеми на страната - своеобразен вот на доверие към управляващите и подготовка за политическо преструктуриране на властта.

Кризата около така наречените "апартаменти на властта" и оставките, тежко е ударила престижа на основната управляваща партия. За първи път от началото на третото правителство на Бойко Борисов, желаещите управлението да продължи мандата си и искащите то да си отиде предсрочно, са се изравнили - по 34% във всяка група.

Ударът върху ГЕРБ относително слабо се отразява върху личния имидж на премиера Бойко Борисов. Той е сочен от 39% като българския политик с най-висок авторитет и влияние в Европа. Следват го Сергей Станишев и президентът Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК