Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Законът за борба с корупцията дава резултати!

След цели 30 години, най-сетне се предприеха реални мерки за справяне с проблема, отбеляза Спас Гърневски в "Денят ON AIR"

13.03.2019 | 20:12 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Законът за борба с корупцията дава резултати!

"Цели 30 години българите чакахме да започне реална борба с корупцията в държавата. Това не само не се случваше, но и тези практики процъфтяваха, особено през първите 20 години от т.нар. "преход". Едва през 2018 г. настъпи мига, в който се предприеха реални мерки срещу този проблем". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

А по-рано Националният съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет отправи послание, че борбата с корупцията трябва да прозира от всяка дума на българските министри. 

Институцията предлага в мотивите към законопроектите на правителството и в докладите на министрите да бъде включен раздел с мерки за противодействие на корупцията. 

Министрите ще трябва да гарантират писмено, че предложенията им не водят до създаване на корупционен риск. Освен това антикорупционната комисия също ще дава своята независима оценка в тази посока.

Пред Bulgaria ON AIR Гърневски отбеляза, че Законът за борба с корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е изключително сериозен и още през първите месеци след приемането му е дал много добри резултати.

Националният антикорупционен съвет препоръчва да бъдат фокусирани усилията за обучение на служителите в борба с корупцията. Както и да бъдат въведени повече кампании за нетърпимост срещу корупцията от страна на гражданите.

Харесайте ни във Facebook ТУК.