Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пореден провал за Тереза Мей и възможност за твърд Brexit, вещаят анализатори

Разводът между ЕС и Великобритания ще струва много на всички ни, твърдят Асен Агов и Любомир Кючуков

12.03.2019 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
Пореден провал за Тереза Мей и възможност за твърд Brexit, вещаят анализатори

Тереза Мей отправи молба към депутатите във Великобритания да подкрепят сделката по Brexit. Предстои ключово гласуване, от което трябва да стане ясно дали народните представители в Обединеното кралство ще подкрепят развода между страната и Европейския съюз.

"Очаква се нов провал за Тереза Мей. "Северноирландската партия", която я подкрепя, каза, че няма да гласува. Консерваторите също няма да гласуват. Нито пък Корбин. Вероятно няма да има Brexit без сделка. ЕС е поставен в деликатна позиция с напускането на Великобритания. Островът не знае какво иска – страната е разделена. Онези, които предизвикаха Brexit, вече не са във властта, за да не поемат отговорността", посочи журналистът и анализатор Асен Агов. 

Според него Brexit ще ни струва много скъпо на всички. 

"Абсурдната епопея на Brexit буди тъжен смях у всички ни. Бюджетът на ЕС ще се срине без парите, които внася Великобритания. Нашата вноска за бюджета ще нарасне. Това ще трябва ние данъкоплатците да го плащаме. ЕС изпада в нездрава позиция. Затъваме в догадки какво може да се случи. Младите великобританци искат страната им да остане в ЕС", добави той в "Денят ON AIR". 

Любомир Кючуков от "Института за икономически и международни изследвания" подчерта, че самият начин, по който Тереза Мей е подредила гласуванията, отхвърля варианта за Brexit без сделка. 

"Ако политическите декларации не дадат резултат, то утре ще се проведе гласуването за развод без сделка. Това няма как да мине в парламента. След това идва още едно гласуване. Ако и то не даде резултат, ще настъпи политически блокаж. Тереза Мей прехвърли отговорността към парламента. Настроенията във Великобритания са много тежки. Brexit ще струва скъпо на Европа и Великобритания, и то не само като пари. В ЕС има някаква нагласа да се слеят двата периода – преходният от 21 месеца, който трябваше да регламентира бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, и процесът по напускането на общността. Brexit създаде политическа криза, която раздели политиката и обществото в страната", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК