fallback

Законът за задължително гласуване ще падне в Конституционния съд

Изборният кодекс е насочен изцяло срещу гражданите, коментираха специалисти пред Bulgaria ON AIR

21.04.2016 | 19:37 Автор: Тодор Петров

Задължителното гласуване ще падне в Конституционния съд. То няма да увеличи двойно избирателната активност. Целият изборен кодекс е насочен срещу гражданите. 

Около това мнение се обединиха в предаването "Денят ON AIR" политологът Христо Панчугов и Иво Мирчев от инициативен комитет "Гласувай без граници".  Двамата разкритикуваха приетите промени в изборния кодекс и особено частта със задължителното гласуване.

"Задължителното гласуване се превърна в поредния компромис и политическо инженерство. Самите депутати признават в коментарите си, че са наясно , че това решение ще падне в съда. Те с чисто съзнание гласуват противоконституционен закон. Притеснявам се, че наблюдавайки реакциите на политическите сили, за пореден път ще бъде погребано електронното гласуване. За пореден път се стига до отлагане на вземането на това решение. Проблемите са два: некомпетентността и неграмотността на районните избирателни комисии. Не се фалшифицира вотът, а резултатите. А електронното гласуване се намесва точно тук", коментира политологът Христо Панчугов.

Според него задължителното гласуване няма да увеличи двойно избирателната активността, а напротив.

"Какво правим, когато най-голямата партия се окаже тази на негласувалите", попита Панчугов.

"Очакванията бяха задължителното гласуване да не мине, но явно няма невъзможни неща. То ще падне в Конституционния съд, но защо е този цирк? Целият изборен кодекс е насочен срещу гражданите. Единственото хубаво нещо е електронното гласуване и то мина с огромни мъки. Двете държави със задължително гласуване са Белгия и Гърция - едната е пред разпад, другата е перманентно фалирала", коментира Иво Мирчев.

Според специалистите не е вярно, че българите не гласуват.

"Средните резултатите са равнозначни на тези в Европейския съюз. Факт е, че има много разочаровани граждани. Политиците трябва да работят под натиска на хората. Проблемът в България е, че комуникацията между политици и граждани е тотално изгубена. Възрастните избиратели ще се чувстват задължени да отидат. Получава се едно субсидиране на партиите от страна на гражданите."

Според Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество, дори да издържи в Конституционния съд това решение ще е доста символично. 

"Санкцията за негласувал човек е отписването му от избирателните списъци, така че няма да е истинско това задължително гласуване, което ни плашеше в миналото. Цената на един купен вот ще бъде удвоена и той става значително по-скъп", обясни Панчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте цялото интервю във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback