Политолог: Липсата на нов политически проект доведе до резултата на тези избори

"Обществото се е опита да потърси нещо ново на политическата сцена", смята д-р Светлин Тачев

10.06.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Равносметката след вота 2 в 1. България избра 50-ото си Народно събрание, а европейците - кой ще ги представлява в Европейския парламент.

"Резултатът на "Продължаваме промяната - Демократична България", въпреки че не е абсолютно катастрофален, показва, че ще има някакви последствия. В случая Христо Иванов се оттегля, за да поеме някаква отговорност. Докато при партия "Величие" наблюдаваме един нов феномен. Това е формация, която не беше толкова известна на широката общественост. Отдавам го върху новите процеси в обществата, сред младите - каналите за комуникация, социалните мрежи, които се използват и като че ли партия "Величие е точно такъв феномен. Точно чрез подобни платформи и мрежи явно става начина за популяризиране на подобен род формации", коментира политологът от Агенция "Галъп Интернешънъл Болкан" д-р Светлин Тачев в студиото на предаването "Директно". 

По негови думи обществото се е опитало да потърси нещо ново на политическата сцена, тъй като няма политически проект, който да повиши избирателната активност.

"Партия МЕЧ е още един пример, че подобни малки политически формации и то сравнително нови получават подкрепа и популярност сред избирателите и това се дължи на много прост факт - няма нов политически проект. Тогава когато има повишаване на избирателната активност през годините, тогава се е появявала нова голяма политическа сила, която да застане като алтернатива на другите формации", каза д-р Тачев за Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че на предишните избори през 2023 година не е имало дори малки нови политически формации и тогава опцията "подкрепям никого" е заела тази функция.

Гледайте целия разговор във видеото.