Стефан Манов: Машинният вот не крие изненади, пази ни от грешки

Последните години избирателна активност е много ниска, коментира членът на Обществения съвет към ЦИК

27.05.2024 | 11:35 Редактор: Толя Стоянова

14 дни остават до изборите 2 в 1. Подготовката за вота не спира, а в 245 секции в чужбина ще гласуваме с машина. Най-много заявления за гласуване за представители в 50-ия парламент са подадени от Турция. 

"Много е важно да разясняваме на избирателите, че в машинното гласуване няма възможни изненади. Процесът е направен така, че да има неколкократни проверки и гаранции. Паническата реакция на ЦИК няколко часа преди местните избори показа неспособността на ЦИК да управлява тези процеси. Сега нещата тръгнаха доста по-рано. Има ключова промяна в подхода на институциите към организацията на изборите. Този уикенд бяха публикувани и методическите указания за СИК, две седмици преди изборите, това е насърчителна новина. Има желание да се изтрие лошият спомен", коментира Стефан Манов от обществения съвет към ЦИК в предаването "България сутрин".

Той открои три важни етапа в подготовката на машинния вот. Първият е свързан с удостоверяването на съответствието на машините - проверяват се техните параметри, за да бъде извършен избор по честен начин. Вторият етап е т.нар. "доверено изграждане" - в защитена среда под контрол на ЦИК се изгражда софтуерът, който ще бъде заложен. Третият етап е зареждането му във всичките машини във всички секции в страната и в чужбина, като във всеки етап присъстват представители на политическите партии, регистрирани за изборите, и наблюдатели.

"По цялата верига има много повече гаранция, отколкото в хартиения вот", заяви Манов.

Според него основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя. Например, изпуснали сме да гласуваме за партия, а сме отбелязали само преференция, или пък сме сложили знак "Х" не върху квадратчето, а пред него. По думите му машината ни пази от този вид грешки.

"Предизвикателството пред избирателите е да бъдат мотивирани. Какво направиха политическите партии, за да привлекат избирателите? Политическите партии в страната разчитат на лидери, за да дръпнат избиратели към тях. Големият проблем в България последните години е много ниската избирателна активност", добави Манов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа