Проф. Чуков: Работата на всяко ново НС трябва да започва с диктовка

Нереално е да се говори за траен мир в конфликта Израел - Газа, каза арабистът и преподавател

24.05.2024 | 21:13 Редактор: Вяра Димова

Така и не можах да разбера каква е философията на властите в България, говорим за висше образование. На нас ни трябва малко повече уважение. До 89-а година имаше един Съвет за висше образование. Сега не можем да говорим за звено, което да е самостоятелно, хора, които да управляват само нас - учените. Това каза арабистът и университетски преподавател проф. Владимир Чуков в "Денят ON AIR", който сподели, че вече около 35 години е в системата. 

Той представи статистика, според която през 89-а година хората с висше образование са малко над 3%, а в момента българските граждани, които имат висше образование, са 27%.

"През 2017 г. беше сключен колективен трудов договор, публичен - колко трябваше да получи един професор, доцент, асистент. Тогава го показах на едни мои партньори, западняци, колко получава един професор в България. Те не повярваха. Най-унизителното е, че хората, които са в пленарната зала, изразяваха обидно отношение", припомни проф. Чуков.

В управленската структура трябва да влязат хора, които са започнали от асистент, настоя университетският преподавател пред Bulgaria ON AIR.

"Не може в стола на Иван Вазов да стои човек, който няма представа какво е университет, лаборатория, БАН. Иска ми се в пленарната зала да има повече професори, повече доценти. Ще се изкуша да предложа нещо. Нека в началото на всеки един състав на новото НС да се направи една диктовка", каза още проф. Чуков.

Големият проблем е, че парите следват студента, изтъкна той: "Ако ви кажат: "Ако направите еди-какво си, накрая на месеца няма да получите заплата". Ще го направите ли?".

Според него университетите могат да играят важна роля по отношение на съживяването на даден регион.

"Борбата срещу демографската криза. Погледнете колко области в България са просто обезлюдени", даде пример проф. Чуков.

Ситуацията в Близки изток арабистът определи като "невероятна ескалация".

"Иран търси новата своя физиономия, но няма да си промени ролята. Конфликтът Израел - Газа - там нещата още повече се радикализираха. Днес излезе и решението на Международния съд. Няма да се стигне до края. Това, което се прави, по-скоро радикализира, отколкото да върви към успокоение. За да се говори за траен мир, е нереално", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа