Коментар: Политическата кампания често се води с криминални сюжети

Според Кристиян Шкварек и Георги Лозанов изтеклите записи на ПП-ДБ са част от нея

21.05.2024 | 20:31 Редактор: Толя Стоянова

Два записа с разговори на водещи политици от "Продължаваме промяната" изтекоха в публичното пространство насред предизборната кампания. И в двата става въпрос за финансирането на формацията чрез дарения. 

"Възможно е записите да са манипулирани. Те са част от предизборната кампания. Политическата кампания много често се води с криминални сюжети. Това е огромен пробив в демокрацията. Създават се криминални сюжети, за да се търси политически резултат. Само в черни лебеди се превръщат кампаниите", коментира историкът Георги Лозанов в предаването "Денят ON AIR".

По думите на политическия коментатор Кристиян Шкварек има много кампании, в които е налице "криминална употреба". Той отбеляза, че от ПП са качили на страницата си във Facebook манипулираните записи и подчерта, че кампанията е "тотално лишено от политическото". Според него Христо Иванов отсъства от кампанията на ПП-ДБ.

"През Христо Иванов идват по-визионерските решения в българската политика. Разговорът в предизборната кампания изисква геополитическа широчина и историческа дълбочина", каза Лозанов пред Bulgaria ON AIR.

"В България дават глас либералите. Всеки, който вземе по-консервативна позиция, дори да е категорично антируски настроен и проевропейски, той моментално се щампова за русофил путинист. Казват: "На Запад е либералното, на Изток е консервативното", добави Шкварек.

Лозанов посочи, че има два типа вот: кооперативен и граждански. Едни партии се радват на голяма кооперативна поддръжка - хората, които гласуват за тях, гласуват с мисълта, че това ще им донесе собствен интерес. Има и граждански вот - това са хората, които са мотивирани да се случи нещо добро за обществото - свобода и благоденствие.

Гледайте целия разговор във видеото.