Терзиев и Бонев: Ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпна целогодишно

Екипът им е изискал всички документи по договора за приватизация и следприватизационния контрол

19.05.2024 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

"На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да говорим с дружеството, за да намерим бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед спрямо правомощията си по ЗУТ за премахване на опасните неработещи съоръжения”, каза Терзиев на съвместна пресконференция с председателя на групата общински съветници на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев.

Бонев припомни, че продажната цена е била изключително ниска - за едва 9 млн. лв. Столична община продава всичките лифтове и влекове на частна форма, с което изцяло се отказва от инструментите за провеждане на транспортна, екологична или туристическа политика, свързана с най-голямото зелено бижу на София. “Автобусите не са алтернатива на лифтовете защото нито имат достатъчен капацитет, нито са достатъчно екологични.

По думите му, символите на нашия град са превърнати в заложник на съмнителни сделки, частни интереси и откровено бездействие на бившите управляващи Столичната община.

"Затова днес инфраструктурата в планината е занемарена, лифтовете не работят, а ски зоната практически не се използва", заяви той. Според Бонев управляващите умишлено са бездействали срещу обществения интерес.

"Поне от 5 години се хвърля прах в очите - Общината е възложила две технически експертизи, от които нищо не е последвало, а издаваните заповеди са отменени от съда заради съществени пропуски и нарушения”, обобщи Бонев.

Терзиев и Бонев потвърдиха, че екипът им е изискал всички документи по договора за приватизация и следприватизационния контрол, така че истината ще излезе наяве и се зарекоха, че ще използват всички правни инструменти, за да защитят обществения интерес на столичани.