Политолози: Победата на Васил Терзиев няма тежест, негласуващите хора може да са реална опозиция

Трябва ни стабилна власт, коментираха Георги Киряков и Цветанка Андреева

06.11.2023 | 09:01 Редактор: Вяра Димова

Битката за София все още не е решена. Минимална остава разликата между Васил Терзиев и Ваня Григорова, като все още очакваме 100% обработените протоколи от ЦИК. Дни преди балотажа Бойко Борисов загатна, че може да се стигне до разваляне на сглобката, като заяви, че за него тя не съществува и след изборите ще решава с партията си какво да правят. 

"Националните теми, важни за партиите, преобладаваха в местните избори. Това прави проблематично управлението на град като София. Местните теми отсъстваха от кампанията. Никой не говори за легитимността на спечеления от Васил Терзиев вот. Няма тежест в очите на софиянци. От името на кого ще управлява този човек?", попита политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Терзиев ще управлява трудно, на мнение е той. "Ще има обструкции, най-малко от общинските съветници от ГЕРБ. Бойко Борисов ще им нареди да бъдат неконструктивни", смята Киряков.

Политологът Цветанка Андреева заяви пред Bulgaria ON AIR, че крехката разлика на балотажа между двамата кандидати за кмет на столицата не е изненада.

"Като добавим и ниската избирателна активност, това прави победата не толкова оспорвана, но доста неубедителна. Да не се окаже, че реалната опозиция е сред големия процент негласуващи. Това е проблемът в тези избори - негласуващите. Лоша селекция на кандидатите за местните избори. Не видяхме най-доброто, на което партиите са способни. Десният човек не се е разпознал в балотажа. Днес осъмваме с идеята, че нямаме кой знае каква радикална промяна", на мнение е тя.

Политолозите изтъкнаха като политически знак липсата на лидера на БСП при първите изказвания относно резултатите от вота за Ваня Григорова. 

"Проблемите в левицата започват сега. Ще станем свидетели на оформено лидерство в лявото пространство. Там имаме заявката и на Румен Радев. Появява се Ваня Григорова, млада като фигура, но идеологически по-хард от Корнелия Нинова", обясни Андреева.

Поведението на Борисов е в двете крайности, но няма нищо ново, смята Киряков. "Ще казва колко е против сглобката, но няма да предприема никакви стъпки. И е в очакване на ротацията", уточни той.

Според Киряков, Асен Василев методично феодализира Министерството на финансите и го конструира спрямо собствените си виждания за това как да се развива бюджетът на държавата.

"Това феодализиране трябва да престане", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.