Местни избори: Има риск от дефекти при отпечатването на разписките заради двойно по-големи ролки

Машините за гласуване потеглиха към избирателните секции в Бургаско

04.11.2023 | 13:55 Редактор: Толя Стоянова

Рано тази сутрин от складова база в Бургас под полицейска охрана потеглиха машините за общините, където в неделя ще има балотаж. Припомняме, че миналата събота в областта бяха откарани 586 устройства, но бяха върнати обратно в София заради решението на ЦИК за хартиен вот.

21 балотажа ще се проведат в Бургаска област утре. В две общини – Несебър и Средец, ще избират кмет.

Два дни преди балотажа, на който ще може да се гласува с машини, доставчикът на устройствата от "Сиела Норма" предупреди, че има риск от дефекти при отпечатването на хартиените разписки, тъй като ЦИК е заложила двойно по-голям от стандартния размер на ролките.

"Утре на изборите ще си проличи дали наистина е проблем, или не. В момента се свалят машините, вкарваме ги вътре. Обработват се секция по секция. Правим проверка, в момента, в който сме готови, пускаме лъчовете", коментира отговорникът по машините Петко Калев.

"В 21 населени места в 9 общински избирателни комисии ще се проведат избори балотаж. Четири лъча, общо 60 машини ще отидат до населените места, където трябва да бъде осъществено гласуването с тях. Обезпечили сме всяко едно населено място, всяка една СИК, местата, където ще се провеждат избори, така че по отношение на сигурността всичко е на много високо ниво", заяви главният комисар Марин Димитров, началник на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР в Бургас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)