Журналист: Избирателите са разочаровани - колиетата изместват дебата за управление

Хората приемат новините за купуване на гласове като даденост, коментира Александър Попов

03.11.2023 | 09:27 Редактор: Елеонора Танева

Изборите вълнуват най-много читателите на информационния сайт dnes.bg през последните дни.  Интересът към вота се повишава след решението на ЦИК да отмени машинното гласуване на първия тур.

"Видеонаблюденията показаха, че секционните комисии в голяма част от населените места не знаят какви са им задълженията. При самото броене се започва с четене на определението на ЦИК, това е грешка на ЦИК и комисиите, които не са си обучили членовете", заяви главният редактор на dnes.bg Александър Попов в студиото на "България сутрин".

Това провокира и коментари на читателите за честността на вота. Хората приемат новините за купуване на гласове и манипулации на бюлетините като даденост.

"Затова има недоверие към изборния процес, ако видим - в по-голямата част от Европа няма машинно гласуване, но в България има голямо недоверие към хартиената бюлетина, виждаме хора как пазаруват на изборите", каза журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че преди първия тур социолози и политолози са прогнозирали, че сглобката ще доведе до загуби за ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Борисов заплашва, но това няма да разклати държавното управление. Отиването към предсрочни избори и страната да се води от служебен кабинет - не им харесва като вариант", убеден е Александър Попов.

Читателите споделят разочарованието си,  че дебатът през годините е изчезнал като начин за представяне на политики. 

"Важното сега е кой какво колие има, за кой стои Кремъл, Путин, Байдън. Насажда се, че ако не гласуваш за единия, не си европеец. Това прави кампанията по-нелепа, не носи позитиви на самия кандидат", убеден е главният редактор на dnes.bg.

Той подчерта големия интерес към избора за районни кметове в София. По думите на Попов хората разбират, че тяхната работа касае пряко жителите, а не толкова кой е кметът на София.

Гледайте целия разговор във видеото.