Безпардонни изборни нарушения в Габровница, но замесените отричат случващото се във видеото

В изборната секция при отчитането на вота се виждат и хора, които по закон не би трябвало да са там

01.11.2023 | 18:46 Редактор: Толя Стоянова

Прокуратурата в Монтана започна проверка по съмнения за изборни злоупотреби и в монтанското село Габровница. В записа от видеонаблюдението се вижда как член на комисията зачертава бюлетини за общински съветници. В изборната секция при отчитането на вота се виждат и хора, които по закон не би трябвало да са там - като досегашния кмет Борис Цветков, който отрече да е присъствал. На кадрите от видеонаблюдението обаче се вижда, че Цветков е почти през цялото време в залата. 

"Кристияне, може ли да кажа нещо? Тия бюлетини невалидни ли ги оставяме, или ще ги правим нещо", се чува от видеото.

Някои от членовете на комисията отрекоха да има манипулации, други изобщо не са разбрали, че има запис от броенето. 

"Защо не са подали сигнали? Там бяха на масата, защо не подадоха сигнал, като бяха в комисията", каза зам.-председателят на СИК Христо Трендафилов.

"Членовете на комисията не са написали нищо, защото хората ги е било страх от заместник-председателя на комисията и кандидат-кмета. Защо при секретар на комисия протокола го пише кандидат-кметът, който беше избран в Габровница?", коментира Ваня Методиева, която също беше сред кандидат-кметовете на селото. 

Председателят на секционната комисия и кметът отсъстваха от селото. До този момент в ОИК - Монтана няма подадени сигнали по този случай.

"ОИК - Монтана знаем толкова, колкото и вие от излъчените записи от видеонаблюдението в секцията", посочи говорителят на ОИК - Монтана Петко Петков.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.