ЦИК разясни за машините на втория тур. "Възраждане": Поредният симптом за разпад на държавността

Магистратите се произнесоха по общо 12 постъпили жалби

31.10.2023 | 07:35 Редактор: Искра Ангелова
ЦИК разясни за машините на втория тур.

За да има машинно гласуване на втория тур на местните избори на 5 ноември, трябва да бъде завършена процедурата по сертифициране на изборните устройства. Така председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова коментира решението на Върховния административен съд да върне машинния вот за балотажа в неделя.

Вчера магистратите се произнесоха по общо 12 постъпили жалби, а решението им е окончателно. ЦИК запечата машините за първия тур заради разразилия се скандал със снимането на хешкода на устройствата от заместник министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

"Върховният административен съд приема, че Централната избирателна комисия има компетентност за постановяване на обжалваното решение. Към момента на вземането на обжалваното решение и към момента на постановяване на решенията на ВАС липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл. 213а, ал. 2 ИК. Затова решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г. е законосъобразно", пише в позиция на ЦИК.

Според решенията на ВАС за провеждане на втори тур на 5 ноември 2023 г. с машинно гласуване трябва да се изпълнят изискванията на закона и извършване на законосъобразна процедура по удостоверяването от компетентните органи по предвидения ред, съобразно мотивите на съдебните решения.

Първата политическа реакция дойде от "Възраждане". От партията обявиха, че противоречието в позициите на ДАНС и магистратите е "поредният симптом за разпад на държавността".

Кристиан Вигенин от БСП призова временната парламентарна комисия за машинното гласуване да разследва имало ли е реално възможност да се манипулира машинното гласуване.

Снимка: БГНЕС / Архив