Три урни вместо една, сгрешени протоколи и защо не трябва да има машини на балотажа

Ръчното преброяване отнема време, липсват тренировки, каза Цветелина Пенева

30.10.2023 | 09:33 Редактор: Вяра Димова

Предаването на изборните протоколи продължава. Отново безсънна нощ в "Арена София" за членовете на комисиите. В последния момент опцията да гласуваме с машини беше премахната. 

"Вчера бях изборен наблюдател, видях броенето на секционната комисия в кв. "Христо Ботев" в София. Изборният ден протече спокойно. Имаше единични нарушения - някои секции в квартали в София бяха решили да използват не само една урна, а бяха сложили три урни. Това не е правилно. Забелязахме го и в една от секциите в Самоков. В секциите в Ихтиман, Самоков, както и в "Столипиново" забелязахме засилена избирателна активност", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в студиото на "България сутрин". 

По думите ѝ избирателите на тези места предпочитат хартиеното гласуване вместо машинното.

"Притесняват се от машините. Това е била причината, включително и през април, да влязат в изборните помещения, въпреки че тогава можеха да избират", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Пенева посочи, че броят на бюлетините, независимо дали да подадени от хартия или чрез машини, не се различават от предишните избори. 

"Ръчното преброяване отнема време. Липсват тренировки. Видяхме, че има немалък брой протоколи, които се носеха с грешки и се налагаше да се поправят на място чрез познатото на всичко задраскване. Грешат най-вече къде да запишат недействителните бюлетини", конкретизира председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Пенева коментира и казуса с машините, като обяви, че тя е един от жалбоподателите пред ЦИК.

"Основното ми притеснение е, че правото ми на избирател е нарушено. Всеки има право да избере как да гласува. Няма време машините да бъдат върнати за балотаж ", заяви тя.

Гледайте целия разговор във видеото.