ЦИК: Няма да има струпване и изчакване при предаването на протоколите

"В днешния ден нямаше особено съществени нарушения", каза Росица Матева

29.10.2023 | 20:23 Редактор: Искра Ангелова
ЦИК: Няма да има струпване и изчакване при предаването на протоколите

При всички случаи в някои от секциите изборният ден ще бъде удължен, тъй като, ако пред секциите има избиратели - на тях трябва да им бъде предоставена възможност да гласуват. Това може да стане най-много до 21:00 ч. В днешния ден нямаше особено съществени нарушения. В началото на изборния ден ЦИК взе няколко решения във връзка с назначаването на членове на СИК. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че има сигнали за агитации и останали плакати от предизборната кампания.

"Изпратили сме ги на общинските избирателни комисии за извършване на проверки. Това, което е важното, е, че когато избирателят гласува и поставя бюлетините една върху друга - има опасност от черната лента зад квадратчетата да остане следа върху бюлетината, която е отдолу. И получихме, че когато мастилото на печатите е по-силно, оставя следа върху другите бюлетини. На тези бюлетини гласът трябва да бъде отчетен като действителен", допълни Матева.

Тя поясни, че общинските избирателни комисии са тези, които ще приемат резултатите от СИК.

"Най-напред СИК трябва да установят резултата от гласуването, спазвайки методическите указания на ЦИК. И ги призовавам да не бързат, внимателно да преброят и установят резултата от гласуването, да проверят дали всички протоколи са отворени. Самото предаване ще стане много по-бързо и няма да има изчакване и струпване. Ако се допуснати особено съществени грешки в протоколите, трябва да се свика цялата Секционна избирателна комисия, да бъде отворен чувалът и да бъде направено повторно преброяване на бюлетините", коментира още говорителят на ЦИК.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR