Голямата болка на общините - неслучилата се финансова децентрализация

Няма кмет и община, който да е спрял да работи през тези 4 години, каза Силвия Георгиева

29.10.2023 | 20:04 Редактор: Вяра Димова

Последният мандат на местната власт - 2019-2023 г., беше най-турбулентен, най-динамичен и може би най-труден от началото на демократичния преход. Преживяхме Ковид. Имаше постоянна политическа криза в България, чести смени на централната власт. Всичко това сложи кметовете да управляват в трудна и динамична среда. Това каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите ѝ именно в такива времена управлението изисква най-много усилия и така се показват добрите управленци. 

"Кметовете бяха опора за гражданите си през изминалия мандат. В настоящата кампания кандидатите за местната власт са повече, отколкото през 2019 г.", анализира Георгиева. 

Няма кмет и община, който да е спрял да работи през тези четири години, подчерта тя.

"Оценката ще я видим на изборите. Гражданите имат все по-високи очаквания. Това стимулира и местната власт. Кметовете и екипите им не са хората, които се оправдават за проблемите във външната среда. Липсата на държавен бюджет през последните две години беше истинско предизвикателство", категоричен е изпълнителният директор на НСОРБ.

Според Георгиева основният проблем, останал нечут пред тези четири години, е неслучилата се финансова децентрализация.

"Актуализацията на данъчните оценки се оказа трудна задача. Нито една община не остана без приет бюджет. Общинските съветници не са анонимни лица. Трудно ще ни бъде в новите общински съвети, но по-лесно ще се намира компромис", на мнение е тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.