Изборен туризъм: Отряди следят за "пришълци" - не са ги виждали, а гласуват

В последния момент в списъците са добавяни хора

29.10.2023 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

В много населени места в страната се породиха съмнения за изборен туризъм и купен вот. Около 14 часа близо до избирателна секция в старозагорското село Юлиево, община Мъглиж, органите на реда спират бял джип за проверка. Колата шофира съпругата на единия от кандидатите за кмет в селото. А на седалките са открити списъци с имена на избиратели.

"Чаках си да гласувам. Дойдоха и ме извикаха. След малко ме викнаха полицаите да ми проверят колата. Намериха едни листове, в които съм си записала имена. Преровиха ми колата, взеха ми телефона. Всеки знае, че моят мъж е кандидат за кмет, аз съм му съпруга. Просто всеки си знае кой ще гласува за него", каза Анна.

По случая е образувано досъдебно производство.

Във великотърновското село Водолей се извиха опашки от желаещи да гласуват още от сутринта. Но не от местни жители, както повелява законът, а от "пришълци", казват кореняците.

"Ние не ги познаваме тези хора - откъде накъде да определят бъдещето на селото ни?! Аз никога не съм го виждал, идва тук да гласува - защо?", пита Светослав Янков от селото.

По думите на хората от Водолей непознатите надхвърлят 30 души. Преди седмица съвместна проверка на полицията и областната администрация установи нови адресни регистрации на над 60 души за последната година. 

"По списък са 650 гласоподаватели. Както навсякъде, и тук от 7 часа сме открили изборният ден", уточни председателят на 96 СИК- с. Водолей - Мариян Маринов.

"Регистрирали са други хора от други села - млади и стари. Аз от 31 години живея в това село. Не трябва да ни решават съдбите, а аз да си решавам сама съдбата", възмущава се Гергана Симеонова.

Напрежение имаше и в хасковското село Клокотница. 

Според първоначалния списък, залепен на фасадата на кметството, право на вот имат 356 души. Според последния списък, получен от Секционната избирателна комисия, вота си могат да упражнят 460 лица. Разликата усъмни местните хора.

Мустафа Мехмед упражни своя вот, въпреки че бе регистриран само по настоящ адрес. Категоричен е, че има имоти в Клокотница и е местен.

"Аз всеки ден съм тук, няма причини да негодуват", каза Мустафа.

Според хората и на предходните избори, и сега не те решават съдбата на село Клокотница. Ето защо сами са организирали отряди от наблюдатели, които да следят дали непознати гласуват в секции.

Вижте повече в репортажа.