Най-скъпо се строи в София, малките населени места остават без инфраструктура

В столицата също има недостроени райони, трябва повече проучване, смятат инж. Мартин Гергов и Асен Чавдаров

29.10.2023 | 12:31 Редактор: Вяра Димова

София е един от най-скъпите градове за строителство в Източна Европа, показва класация сред 100 града в света. Българската столица заема 69-о място в общата класация, като изпреварва Будапеща, Букурещ, Белград и дори Барселона. В същото време малките населени места се оплакват от липса на инфраструктура и достъп до тях.  

"Пътищата са основаната част от инфраструктурата. Другото нещо е електроснабдяването. Останалите части са за всяко населено място, не може да има особена свързаност", каза инж. Мартин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Според председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи Асен Чавдаров, в обединяващото звено между бизнеса и политиката е урбанизирането на териториите.

"Дори в София има райони, в които някоя от инфраструктурите липсва или не е в добро състояние. Основен проблем са частните терени под улици. Финансирането също е основен проблем. В изказванията на всички кметове, които имат амбицията да управляват, пари могат да бъдат намерени, но инициативата трябва да е на общината", каза Чавдаров.

В по-малките населени места хората си оправят собствените си къщи, а за инфраструктура се надяват изцяло на общините, изтъкна инж. Гергов. "Обикновено общините нямат средства. На общините им липсва проучване, планиране и проектиране", добави той.

Събеседникът му изтъкна, че много важно е да се уточнява собствеността. "При частните имоти проблемът е и законодателен. България е едно от местата, в което достъпността на жилища е най-голяма", коментира Чавдаров.

Гледайте целия разговор във видеото.