Как ще се произнесе ВАС по решението на ЦИК за машинното гласуване?

ЦИК надхвърля компетентността си, заяви преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев

29.10.2023 | 11:27 Редактор: Толя Стоянова

"В Административен съд ще бъде образувано в понеделник производство. Вече имаме жалба. Съответното решение на ЦИК следва да извърви институционен контрол на Върховния административен съд. В тридневен срок трябва да се произнесе Върховният административен съд. ВАС може би в крайна сметка ще констатира известни пороци в решението, тъй като то не е съобразено с разпоредбите", заяви преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му ЦИК трябва да осигури възможността на гражданите да гласуват с машини при предвидените в Изборния кодекс изключения.

"Те следва да бъдат изпълнени такива, каквито са предвидени в закона", посочи д-р Колев.  

"Опасенията, които чухме от ЦИК, във връзка със заплахата за националната сигурност на България, във връзка с машинното гласуване, надхвърлят компетентността на ЦИК. Ако отделение по кардиология, без да иска, изпрати доклад на ЦИК, тя тогава по същата логика може да заличи някой от кандидатите заради това, че е медицински негоден и много малко му остава", коментира д-р Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.